Stockholm Fotomaraton 2015

I mitten av augusti förra året gjorde Kalle, Benjamin och jag något kul – vi var med i Stockholm Fotomaraton!  Och oj så roligt, klurigt och bitvis jobbigt det var.  Att vara vaken ett helt dygn och varje timme försöka klura ut en ny bild på ett givet tema satte verkligen kreativiteten på prov och jag märkte helt klart hur min egen ”nu är jag nöjd-nivå” sänktes ju längre vi höll på… Väldigt frustrerande, men nyttigt om man är van att fota i raw, var också att man absolut inte fick redigera bilderna i efterhand utan alla bilder måste sitta direkt i kameran.

Klockan 12 på lördagen gick starten på Skeppsbron och det första kortet med fyra teman delades ut. Där stod också var man fyra timmar senare skulle hämta ut nästa kort och även stämpla sitt deltagarkort. Det viktiga var att hålla koll på sitt stämpelkort, utan det med stämplar från alla sex kontrollstationer ingen godkänd målgång. Så höll vi då igång i ett helt dygn och klockan tolv dagen efter var det dags för inlämning av bilderna på Fotografiska. Och på minneskortet fick det finnas endast 24 bilder, ett för varje tema och i rätt ordning. Här är mina bilder!

Temakort 1 (kl 12-16)

1. Fartyg (övre vänstra)
Första temat och humöret på topp! Vi gick ut på Skeppsholmen och tog massor med bilder. Jag tänkte direkt att jag ville ha en grafisk , enkel och färgstark bild med en snygg mast mot den klarblå himlen. Och även om jag tog många sådan blev det ändå den här bilden jag valde. Vet inte riktigt varför, men jag tycker om den på något sätt.

2. Gubben i lådan (övre högra)
Vi började direkt spåna om bilder på jordgubbar i lådor, en bild på en krona eller en skvallertidning med kungen på i en låda osv. Men sen kom jag på att jag ville ha Pippis häst Lilla Gubben som skulle titta ut ur en brevlåda. Väl i leksaksaffären blev jag dock lite snål och nöjde mig med att fota hästen i förpackningen (=lådan) mot ett snyggt fönster i affären. Blev dock inte riktigt nöjd och valde den här i stället.

3. Felplacerad (nedre vänstra)
Jag hade ingen som helst aning om vad jag skulle fota. Benjamin ville gå in och köpa en dricka i en affär och jag hängde på. Väl inne ser jag att hyllorna är minutiöst ordnade i raka rader, hur många sorters burkar som helst och inte en pryl som inte står där den ska. Så snyggt och häftigt! Fotomaraton-rookie som man är glömde jag att fråga först innan jag flyttade på burkarna och blev helt förskräckt när en ur personalen kom och frågade vad jag höll på med. Var dock helt ok efter att jag förklarat det hela!

4. Dominoeffekt (nedre högra)
Vi hade sett de stora dominobrickorna i stan, men det kändes ju hur tråkigt och förutsägbart som helst att fota dem. Vi hade precis köpt en bullängd för att fika och då slog det mig att jag kanske kunde använda den. Så med hjälp av min schweiziska armékniv kom den här bilden till på en parkbänk.

Temakort 2 (kl 17-20)

5. Selfie (övre vänstra)
Gaaaah, jag tar ALDRIG selfiesar! Benjamin och Kalle fick till supersnygga bilder när vi gick till  en lång gul tunnel, men när jag försökte mig på något liknande blev jag mest rädd av resultatet. Så det fick bli en lite mesigare variant, hoppas dock att jag syns där i glaset!

6. Hundperspektiv (övre högra)
Jag visste direkt att jag ville ta en ”mata-hunden-från-bordet”-bild sett ur hundens perspektiv, men den blev inte alls som jag tänkt mig. Jag saknade mitt vidvinkelobjektiv, tror att jag hade blivit mer nöjd om jag använt det.

7. Fastnat (mitten)
Ingen inspiration alls här! Såg muggen och tyckte att det var snyggt att den hade samma färger som väggen och loggan. Även om det är rätt trist och intetsägande bild så gillar jag formerna och i viss mån skuggorna.

8. Diva (längst ner)
Härligt tema! Här hade jag tänkt mig att man bara skulle se ett par händer, stora ringar och naglar som blir målade. Men just då satt vi och pausade i en helt oglamorös miljö med picknickbord och ilgröna gräsmattor. Ingen divakänsla alls! Men med en blick runtomkring så hittade jag ett vackert metallräcke mot sober grå vägg  och tog den här bilden istället.

Temakort 3 (kl 21-00)

9. I mitt hjärta (övre vänstra)
Här tänkte jag först leta upp en bild på alla mina barn i mobilen och fota av den lite snyggt. Dock hade jag ju tankat över ALLA mina bilder på dem till datorn kvällen innan för att ha mycket utrymme ledigt… Typiskt. Så även om Benjamin tyckte att det var ”bra ostigt” att jag tog en bild på honom så fick det bli så.

10. Övertramp (mitten)
Eh… är det någon som ser övertrampet? #hållertummarna

11. Lika som bär (övre högra)
Åh, här var jag trött och märkte direkt hur kraven på en ”bra” bild sjönk mer och mer. Innan jag tog den här (genom ett skyltfönster) hade jag precis tagit en bild på en neonskylt med tre raka röda linjer och tänkt att den var hur bra som helst för temat. 🙂

12. På luffen (längst ner)
Temat På luffen associerade jag direkt till åren då jag tågluffade varje sommar. Och då åt vi ofta just knäckebröd och mjukost på tub. Först ville jag ta en närbild på en macka med ost och en mun som just ska ta en stor tugga, men det blev bara inte som jag tänkt mig. Så det fick bli den här bilden i stället.

Temakort 4 (kl 01-04)

13. Tabu (övre vänstra)
Svårt ämne att knäcka sådär mitt i natten! Som mamma till en tonårsdotter så slår det mig ofta att det här med mens är jobbigt och inget man vill prata om eller på något sätt visa att man har. Att råka slänga fram en binda när man letar igenom väskan är bara såååå skämmigt. Helt otroligt, precis som det var när jag var i samma ålder. Att ha sin mobiltelefon synlig i bakfickan är helt ok och till och med coolt, men en binda – det ser man inte ofta.

14. Upp och ner (övre högra)
Här står vi uppe på Fjällgatan och blickar ut över Stockholm. Benjamin hade en idé för sin bild och det var därför vi stod just där. Alltså, stan är bara så vacker! Jag hade ingen plan alls, men så slog det mig att jag kunde ju testa att bara vända kameran upp och ner och ta en bild. Och det blev den här.

15. Förväntansfull (nedre vänstra)
Av någon anledning hamnade vi på Medis halv två på natten och det var ju helt vidrigt. Så mycket berusade människor och obehaglig stämning. Kalle skulle ta sin upp-och-ner-bild på en trappa och medan jag väntar på honom så ser jag först allt skräp och sedan fåglarna som cirkulerar över i hopp om att hitta något att äta bland resterna. Jag behövde inte vänta många minuter innan jag kunde ta den här bilden.

16. Träd (nedre högra)
Här gick jag mest och muttrade över att det var väl himla dumt att lägga träd som tema när det fortfarande var mörkt. Självklart kunde man ju vänta med bilden, men det var så skönt när man kände att man var i fas. Så även om jag helst hade tagit en färgstark bild på ett träd mot någon vacker husfasad så fick det bli den här bilden.

Temakort 5 (kl 05-08)

17. Superhjälte (övre vänstra)
Här pratade vi om superhjältar i vardagen och när vi gick förbi en hög kant så slog det mig att en sån här bild kunde funka för temat. Som vi de flesta av mina bilder, ingen större plan innan och snabbt tagen bild. Och oj så många gånger jag tänkt att det skulle löna sig om jag tog liiiiite mer tid på mig och planerade lite mer.

18. Torgskräck (övre högra)
”Nu har mamma helt gett upp tävlingen” berättade Benjamin att han tänkte när jag visade honom den här bilden med orden ”den blir perfekt”. 🙂

19. Under ytan (nedre vänstra)
Noll inspiration, trött och jättehungrig. Tänkte att jag ville ha en bild som inte var just under vattenyta. Det som stör mig mest är att den är precis lika grå som bilden till föregående tema.

20. Skrot (nedre högra)
Jag älskar att fota skrot och blev så GLAD när jag såg temat! Tänkte direkt ta en närbild på någon vacker rostig detalj – åh så härligt! Men icke en endaste lite rostig mutter så långt jag kunde se. Och då gick vi ju ändå en hel del. Så japp, i ren desperation blev det denna bild. Så synd på ett sånt finfint tema!!

 Temakort 6 (kl 09-12)

21. Morgonpigg (överst)
Pigg var man ju inte direkt när denna bild skulle tas. Vi gick ner till Rålis och funderade på att fota några morgonpigga joggare. Dock sprang de inte just där jag ville fota (surprise!) och jag valde den här bilden istället.

22. Prickar (vänstra)
Efter en härlig frukost på Urban Deli (rekommenderas!) gjorde jag den här mandalan i parken vid Nytorget. Det blåste lite för mycket för alla blad jag ville ha med, men det viktigaste för bilden var ju prickarna!

23. 90-talist (mitten)
Världens bästa 90-talist!

24. Mitt deltagarnummer (högra)
Jippi – det blev tjugofyra bilder på tjugofyra teman under tjugofyra timmar! Och bilden på mitt deltagarnummer fick helt enkelt bli på ryggsäcken rakt av, fast i i färgmatchad miljö och med blommor såklart.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*